Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Απόφαση 751/2021

Λήψη απόφασης επί της υπ’ αριθ. πρωτ. 5540/17.9.2015 καταγγελίας της εταιρείας «ΑΓΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕΡΙΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ», σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 708/2020 Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Απόφαση 751/2021

Αρχείο Απόφασης (PDF) Απόφαση 751/2021
Ημ/νία Έκδοσης Απόφασης 21η Οκτωβρίου 2021
Αριθμός ΦΕΚ
Σχετική Αγορά

α) αγορά των ανθρακούχων αναψυκτικών τύπου Cola 

β) αγορά των λοιπών ανθρακούχων αναψυκτικών (πορτοκαλάδες, αναψυκτικά τύπου lemon – lime, κ.λπ.)

Αντικείμενο Απόφασης Λήψη απόφασης επί της υπ’ αριθ. πρωτ. 5540/17.9.2015 καταγγελίας της εταιρείας «ΑΓΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕΡΙΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ», σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 708/2020 Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Νομικό Πλαίσιο Άρθρο 2 Ν. 3959/2011
Διατακτικό

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποφάσισε, ομόφωνα, και σε φανερή ψηφοφορία την απόρριψη της υπ’ αριθ. πρωτ. 5540/17.9.2015 καταγγελίας της εταιρείας «ΑΓΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕΡΙΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ» κατά της εταιρείας «COCA-COLA 3Ε ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε», για πιθανή παράβαση του άρθρου 2 του Ν. 3959/2011,  ως νόμω και ουσία αβάσιμη. 

Εμπλεκόμενη/-ες
  1. ΑΓΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕΡΙΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ»
  2. COCA-COLA 3Ε ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε
Περίληψη Απόφασης

Κατά την ομόφωνη κρίση της ΕΑ, από τα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε και προσκόμισε η καταγγέλλουσα, από την έρευνα της Υπηρεσίας, τον φάκελο της υπόθεσης και την ακροαματική διαδικασία, δεν προκύπτουν ενδείξεις παράβασης του άρθρου 2 του Ν. 3959/2011 λόγω στρατηγικής επιθετικής τιμολόγησης ή πρακτικών επιλεκτικής μείωσης τιμών στα ανταγωνιστικά προς την καταγγέλλουσα προϊόντα της COCA COLA 3Ε με σκοπό τον εξοβελισμό της καταγγέλλουσας. 

Ειδικότερα, η εταιρεία COCA COLA 3Ε δεν εφαρμόζει καταχρηστική επιλεκτική προσφορά χαμηλών στις περιοχές δραστηριοποίησης της καταγγέλλουσας και στα προϊόντα τα οποία αυτή εμπορεύεται. Επί του ισχυρισμού της καταγγέλλουσας περί σταυροειδούς επιδότησης εκ μέρους της καταγγελλόμενης, η καταγγελλόμενη δεν χρησιμοποίησε τα έσοδά της στις αγορές όπου δεν υφίστανται ανταγωνιστικές πιέσεις για να καλύψει τη ζημία της σε αυτές που υφίστανται και δη σε αυτές που δραστηριοποιείται η καταγγέλλουσα, δεδομένου ότι η καταγγελλόμενη δεν τιμολογεί κάτω του κόστους της εν γένει, ούτε στις αγορές δραστηριοποίησης της καταγγέλλουσας ειδικότερα και ως εκ τούτου δεν υφίσταται ζημιά στις ανωτέρω αγορές.

Επί των λοιπών ισχυρισμών της καταγγέλλουσας η ΕΑ ομόφωνα κρίνει ότι ο ισχυρισμός της εταιρείας ΑΓΝΗ περί κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της καταγγελλόμενης, μέσω της άσκησης πίεσης για απομάκρυνση ψυγείων της COCA COLA 3E, προκειμένου να επιτευχθεί η μη τοποθέτηση ανταγωνιστικών προϊόντων σε συγκεκριμένο κατάστημα, δεν τεκμηριώνεται από τα στοιχεία του φακέλου και κρίνεται ως αβάσιμος. Ομοίως, από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης δεν τεκμηριώνεται στο απαιτούμενο αποδεικτικό μέτρο και πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος ο ισχυρισμός της καταγγέλλουσας για διακριτική μεταχείριση των αποκλειστικών πρατηριούχων της COCA COLA 3E σε βάρος της ΑΓΝΗ. 

Η ανάλυση των στοιχείων κόστους των προϊόντων τα οποία συγκέντρωσε η Υπηρεσία δεν παραπέμπει στην ύπαρξη κάποιας ένδειξης παράβασης, ούτε επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της καταγγέλλουσας. Αντιθέτως, υποδεικνύει ότι οι τιμές που θέτει η καταγγελλόμενη στα προϊόντα, τα οποία ελέγχθηκαν, διαμορφώνονται σταθερά σε επίπεδα άνω του μέσου συνολικού κόστους, ανά προϊόν. Η δε διαφορά μεταξύ των τιμών που θέτει η καταγγελλόμενη σε σχέση με το συνολικό κόστος αυτής είναι τόσο σημαντική, ώστε δεν καταλείπει αμφιβολία περί τυχόν τιμολόγησης της COCA COLA 3E κάτω του κόστους. Από την ίδια ανάλυση δεν επιβεβαιώνεται ούτε ότι το κόστος παραγωγής ήταν ίδιο για όλα τα προϊόντα και δη για αυτά συσκευασίας γυάλινης φιάλης, ούτε ότι η τιμή διαφοροποιήθηκε μόνο σε αυτά τα προϊόντα.

Ένδικα Μέσα -
Αποφάσεις ΔΕΑ -
Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

ecn20

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!