Παρασκευή, 29 Μαϊος 2009

Απόφαση 447/2009

Λήψη απόφασης επί της από 6.3.2009 προηγούμενης γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης σύμφωνα με το άρθρο 4β του Ν.703/77, που αφορά στη απόκτηση από τις εταιρίες «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και «ODEON AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΘΕΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» κοινού ελέγχου επί της εταιρίας «WORD OF MOUTH ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» (WOM).

Απόφαση 447/2009
Αρχείο Απόφασης (PDF) Απόφαση 447/2009
Ημ/νία Έκδοσης Απόφασης 29η Μαϊου 2009
Αριθμός ΦΕΚ  
Σχετική Αγορά Διανομή και Εκμετάλλευση Κινηματογραφικών Ταινιών
Αντικείμενο Απόφασης Συγκέντρωση Επιχειρήσεων
Νομικό Πλαίσιο Άρθρα 4δ ν. 703/1977
Διατακτικό Απόφασης Εγκρίνει
Γνωστοποιούσα/-ες

1. ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

2. ODEON ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΟΠΤΙΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ελεγχόμενη/-ες WORD OF MOUTH ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Περίληψη Απόφασης  

Τα συμμετέχοντα μέρη είναι οι εταιρίες ΠΗΓΑΣΟΣ και ODEON, οι οποίες αποκτούν κοινό έλεγχο επί της εταιρίας WOM.

Η δραστηριότητά της WOM αφορά στη διανομή και εκμετάλλευση κινηματογραφικών ταινιών, ήτοι συμπίπτει με ένα μέρος της δραστηριότητάς της μητρικής της ODEON. Ωστόσο, η WOM θα εξειδικευτεί σε μία κατηγορία ταινιών, όπου η μητρική ODEON δεν δραστηριοποιείται, ήτοι τις «καλλιτεχνικές» ταινίες.

Η αγορά διανομής κινηματογραφικών ταινιών στους κινηματογράφους δεν αποτελεί επηρεαζόμενη αγορά από την υπό εξέταση πράξη, δεδομένου ότι η ΠΗΓΑΣΟΣ δε δραστηριοποιείται στην εν λόγω αγορά, ούτε σε αγορά προηγούμενου ή επόμενου σταδίου, άρα δεν μπορεί να γίνει λόγος για οριζόντιες ή κάθετες σχέσεις μεταξύ των μερών στην εν λόγω αγορά. Η ODEON δραστηριοποιείται μεν σε αγορά επόμενου σταδίου δεδομένου ότι δραστηριοποιείται και στο χώρο εκμετάλλευσης κινηματογραφικών αιθουσών, αλλά δεδομένου ότι η WOM δεν αποτελεί εμπλεκόμενο μέρος, δεν καλύπτονται οι απαιτούμενες για τον ορισμό της επηρεαζόμενης αγοράς προϋποθέσεις.  

Η ΕΑ έκρινε ότι η κοινή επιχείρηση WOM θα λειτουργεί ως αυτόνομη οικονομική οντότητα, ήτοι α. Θα διαθέτει διοίκηση, περιουσιακά στοιχεία και πόρους, έτσι ώστε να ασκεί όλες τις λειτουργίες μιας αυτόνομης οικονομικής μονάδας για μεγάλο χρονικό διάστημα, β. θα έχει αυτόνομη παρουσία στην αγορά και δε θα εξαρτάται από τις μητρικές εταιρίες, και γ. σχετικά με το δίκτυο διανομής της, τα μέρη δηλώνουν ότι «[τ]ο σκοπούμενο δίκτυο διανομής της WOM δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Παρά ταύτα αναμένεται η ODEON να συμμετέχει στο δίκτυο διανομής της WOM.» Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή της ODEON  θα είναι αυτή του απλού «συμμέτοχου» - διανομέα και όχι του αποκλειστικού.

Κατόπιν των ανωτέρω, και αφού εξετάστηκαν οι απόψεις των ερωτηθέντων ανταγωνιστών της WOM καθώς και οι δημιουργηθείσες κάθετες και οριζόντιες σχέσεις, η ΕΑ έκρινε ότι η γνωστοποιηθείσα πράξη δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητά της να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στις επί μέρους αγορές στις οποίες αφορά και δε θίγει τον πραγματικό ή δυνητικό ανταγωνισμό με βάση τα όρια που θέτει ο νόμος 703/77.

Ένδικα Μέσα Οριστική. Δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα.
Αποφάσεις ΔΕΑ -
Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!