Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Απόφαση 434/2009

Λήψη απόφασης επί της με αριθ. πρωτ. 1463/29.2.2008 εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (εφεξής Γ.Δ.Α) της Ε.Α, η οποία αφορά την αυτεπάγγελτη έρευνα της Γ.Δ.Α για παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν.703/77, όπως ισχύει, και 81 και 82 ΣυνθΕΚ με αφορμή την καταγγελία (με αρ. πρωτ.1835/07-06-2002) της εταιρίας «Γ. ΔΡΙΤΣΑΣ και ΣΙΑ Ε.Β.Ε.Ε.» κατά α) της αλλοδαπής εταιρίας με την επωνυμία «Societe des Produits NESTLE S.A.» και β) της εταιρίας με την επωνυμία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», και την συμπληρωματική καταγγελία (με αρ.την επωνυμία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», και την συμπληρωματική καταγγελία (με αρ.πρωτ. 3801/29-06-2006) της εταιρίας «Γ. ΔΡΙΤΣΑΣ και ΣΙΑ Ε.Β.Ε.Ε.» κατά της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.».

Απόφαση 434/2009
Αρχείο Απόφασης (PDF) Απόφαση 434/2009
Ημ/νία Έκδοσης Απόφασης 12η Φεβρουαρίου 2009
Αριθμός ΦΕΚ  
Σχετική Αγορά Καφές
Αντικείμενο Απόφασης Σύμπραξη, Καταχρηστική Εκμετάλλευση Δεσπόζουσας Θέσης
Νομικό Πλαίσιο Άρθρα 1 και 2 ν. 703/1977
Διατακτικό Απόφασης Διαπιστώνει Παράβαση 
Καταγγέλλουσα/-ες Γ. ΔΡΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Β.Ε.Ε.
Καταγγελλόμενη/-ες

1. SOCIETE DES PRODUITS NESTLE S.A.

2. NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Περίληψη Απόφασης  

Θέμα της συνεδρίασης ήταν η λήψη απόφασης επί της Εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (Γ.Δ.Α.) σχετικά με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Γ.Δ.Α. για παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει και 81 και 82 ΣυνθΕΚ με αφορμή την Κα­ταγγελία της εταιρείας «Γ. ΔΡΙΤΣΑΣ και ΣΙΑ Ε.Β.Ε.Ε.» κατά α) της αλλοδαπής εταιρείας με την επωνυμία «Societe des Produits NESTLE SA.» και β) της εταιρείας με την επωνυμία «NESTLE ΕΑΑΑΣ Α.Ε.», και τη Συ­μπληρωματική Καταγγελία της εταιρείας «Γ. ΔΡΙΤΣΑΣ και ΣΙΑ Ε.Β.Ε.Ε.» κατά της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «NESTLE ΕΑΑΑΣ Α.Ε.».

Με τα ανωτέρω έγγραφά της, η εταιρεία «Γ. ΔΡΙΤΣΑΣ και ΣΙΑ Ε.Β.Ε.Ε.», η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο επεξεργασίας και εμπορίας καφέ, κατήγγειλε την εταιρεία «NESTLE ΕΑΑΑΣ Α.Ε.» (στην πρώτη καταγ­γελία και την αλλοδαπή εταιρεία «Societe des Produits NESTLE S.A.»), η οποία δραστηριοποιείται και στον ανωτέρω κλάδο, για παράβαση του άρθρου 2 του ν. 703/1977, ως ισχύει. Σε συνέχεια των καταγγελιών, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διεξήγαγε αυτεπάγ­γελτη έρευνα στην αγορά προϊόντων καφέ, προκειμένου να διερευνήσει ενδεχόμενες παραβάσεις των άρ­θρων 1 και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει και 81 και 82 ΣυνθΕΚ, από την εταιρεία «NESTLE ΕΑΑΑΣ ΑΕ».

Στην υπό εξέταση υπόθεση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι κάθε είδος καφέ, δηλαδή ο στιγμιαίος καφές, ο ελληνικός καφές, ο καφές φίλτρου και ο εσπρέσσο, αποτελεί διακριτή σχετική αγορά προϊόντος και ο ανταγωνισμός εκδηλώνεται ανά εί­δος, ενώ, σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή Ανταγωνι­σμού ομοφώνως παρατήρησε ότι, ακόμη και αν ήθελε θεωρηθεί ότι η αγορά του καφέ είναι ενιαία, και πάλι το μερίδιο αγοράς της καταγγελλόμενης επιτρέπει τη διαπίστωση ότι αυτή κατέχει δεσπόζουσα θέση. Επίσης, η ΕΑ έκρινε ότι οι συγκε­κριμένες ομάδες αγοραστών, δηλαδή οι αγοραστές λιανικής (τελικοί καταναλωτές) και οι επιχειρήσεις που διαθέτουν χώρους μαζικής εστίασης συνιστούν δύο διακριτές αγορές: (α) την αγορά προμήθειας καφέ λια­νικής και (β) την αγορά προμήθειας καφέ προς χώ­ρους μαζικής εστίασης.

Ως σχετική γεωγραφική αγορά στην υπό εξέταση υπό­θεση προσδιορίστηκε η ελληνική επικράτεια, διότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται κυ­ρίως στην Ελλάδα, όπου οι όροι ανταγωνισμού είναι επαρκώς ομοιογενείς, ταυτόσημα προϊόντα προσφέρονται επί εθνικού επιπέδου και οι προτιμήσεις των κα­ταναλωτών για αυτά διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. Κατά την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η «NESTLE ΕΑΑΑΣ Α.Ε.» κατέχει δεσπόζουσα θέση τόσο στην αγορά του στιγμιαίου καφέ λιανικής πώλησης, όσο και στην αγορά του στιγμιαίου καφέ μαζικής εστίασης, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των εξής τεσσάρων παραγόντων: (α) του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης, (β) του ποσοστού συμμετοχής άλλων ανταγωνιστών στην αγορά, (γ) των εμποδίων εισόδου άλλων ανταγωνιστών στη σχετική αγορά, (δ) της εκτίμησης της ίδιας της επιχείρησης σχετικά με τη θέση της στη σχετική αγορά.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού έλαβε υπόψη της όλα τα στοιχεία του φακέλου της κρινόμενης υπόθεσης, την Εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, τις απόψεις που εξέφρασαν προφορικώς και εγγράφως τα ενδιαφερόμενα μέρη στα υπομνήματά τους, καθώς και τα όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες που εξετά­στηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία και γενικά το σύνολο της ενώπιον της συζήτησης της υπόθεσης, δια­πίστωσε ότι:

  • Η εταιρεία «NESTLE ΕΑΑΑΣ Α.Ε» παραβίασε τα άρ­θρα 2 του ν. 703/77 και 82 της ΣυνθΕΚ, καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά του στιγμιαίου καφέ, μέσω:
  • της παροχής εκπτώσεων στόχων και πίστεως, της απαγόρευσης-παρεμπόδισης των παράλλη­λων εισαγωγών, καθώς και της απαγόρευσης διενέργειας παράλληλων προωθητικών ενερ­γειών με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα στις σχέσεις της με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ (αγορά στιγμιαίου καφέ λιανικής πώλησης),
  • της επιβολής ρητών όρων αποκλειστικής προ­μήθειας και ομαδικών πωλήσεων, καθώς και της παροχής εκπτώσεων και παροχών πίστεως, που αποσκοπούσαν στη δημιουργία πιστής πε­λατειακής σχέσης μεταξύ της εν λόγω εται­ρείας και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (αγορά στιγμιαίου καφέ μαζικής εστίασης),
  • της επιβολής υποκρύπτουσας υποχρέωσης μη ανταγωνισμού (αντίστοιχης της «αγγλικής ρή­τρας»), στη σχέση της εταιρείας με τους δια­νομείς της.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε» πα­ραβίασε τα άρθρα 1 του ν. 703/77 και 81 της Συν- ΘΕΚ, μέσω της απαγόρευσης-παρεμπόδισης των παράλληλων εισαγωγών στις σχέσεις της με συ­γκεκριμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτό­χρονα παραβίασε μόνο το άρθρο 1 του ν. 703/77, δια της απαγόρευσης των παθητικών πωλήσεων στους διανομείς της. Επιπλέον, οι συμφωνίες μεταξύ της «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε» αφενός και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καθώς και των καταστημάτων μαζικής εστίασης αφετέρου, δεν γνωστοποιήθηκαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η παράλειψη γνωστοποίη­σης των αντίστοιχων ανωτέρω συμβάσεων που έχουν συναφθεί μετά την 02.08.2005 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας συνιστά παράβαση που συνεπάγεται και επιβολή προστίμου σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 703/1977, όπως ισχύει.

Κατά την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από τα στοιχεία του φακέλου δεν απεδειχθη εμπλοκή σε πα­ράβαση του ελληνικού ή κοινοτικού δικαίου του αντα­γωνισμού και ειδικότερα των άρθρων 1, 2 του ν. 703/77 ή 81, 82 της ΣυνθΕΚ της εταιρείας «SOCIETE DES PRODUITS NESTLE S.A.», όπως και της μητρικής εταιρείας της «NESTLE ΕΛΛΑΣ A.E.», «NESTLE S.A.».

Εν όψει όσων αναφέρθηκαν ανωτέρω, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια αποφάσισε, ομοφώνως, τα ακόλουθα :

Α. Ως προς τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στην αγορά του στιγμιαίου καφέ λιανικής

α) Να υποχρεωθεί η επιχείρηση «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» να παύσει τις ανωτέρω παραβάσεις και να παραλείπει αυτές στο μέλλον, β) Να απειληθεί η ανωτέρω εταιρεία με πρόστιμο ή χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης, όταν με απόφαση της Επιτροπής βεβαιώνεται η συνέχιση ή η επανάληψη των παραβάσεων, γ) Να επιβάλει πρόστιμο για κάθε ένα έτος παρά­βασης (2002-2006), συνολικά ίσο με 29.786.764 ευρώ, για την τέλεση όλων των ανωτέρω παραβάσεων στη συμμετέχουσα επι­χείρηση «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.».

Β. Ως προς τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στην αγορά του στιγμιαίου καφέ μαζικής εστίασης

α) Να υποχρεωθεί η εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» να παραλείψει στο μέλλον τις εν λόγω πα­ραβάσεις,

β) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την προ- αναφερόμενη υποχρέωση, να απειληθεί η εται­ρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» με χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης,

γ) Να επιβληθεί πρόστιμο για κάθε ένα έτος πα­ράβασης (2002-2006), συνολικά ίσο με 149.901 ευρώ για την τέλεση των ανωτέρω παραβάσεων στη συμμετέχουσα επιχείρηση «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.».

Γ. Ως προς τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στις σχέσεις της «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» με τους διανο­μείς της

α) Να υποχρεωθεί η επιχείρηση «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» να παύσει τις ανωτέρω παραβάσεις και να παραλείπει αυτές στο μέλλον, β) Να απειληθεί η ανωτέρω εταιρεία με πρόστιμο ή χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης, όταν με απόφαση της Επιτροπής βεβαιώνεται η συ­νέχιση ή η επανάληψη των παραβάσεων, γ) Να κηρυχθεί άκυρη η «αγγλική ρήτρα», ως κα­ταγράφηκε ανωτέρω, και να υποχρεωθεί η «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» να την απαλείψει από τα συμφωνητικά με τους διανομείς της, ενημερώ­νοντας την Επιτροπή Ανταγωνισμού εντός μη­νάς από την κοινοποίηση της Απόφασης. Μετά την παρέλευση της εύλογης προθεσμίας, επι­βάλλεται η ως άνω υπό β) χρηματική ποινή.

Δ. Ως προς την παράλειψη γνωστοποίησης

Να επιβάλει στην εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» πρόστιμο δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ για τη μη γνωστοποίηση των συμφωνιών συνεργασίας τόσο με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο με κα­ταστήματα μαζικής εστίασης, καθώς και με τους διανομείς της (που συνάφθηκαν μετά την 02-08­2005).
Ένδικα Μέσα Έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα
Αποφάσεις ΔΕΑ -
Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!