Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Απόφαση 432/2009

Λήψη απόφασης επί της υπ’ αριθμ. πρωτ. 4482/ 27ης Ιουλίου 2007 γνωστοποίησης σύμπραξης της εταιρεία «INFO-QUEST A.E.B.E.» σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 703/77 η οποία συνοδευόταν από αίτηση για την έκδοση αρνητικής πιστοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του Ν. 703/77 και από αίτηση έκδοσης απόφασης εξαίρεσης, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του Ν. 703/77.

Απόφαση 432/2009
Αρχείο Απόφασης (PDF) Απόφαση 432/2009
Ημ/νία Έκδοσης Απόφασης 12η Φεβρουαρίου 2009
Αριθμός ΦΕΚ  
Σχετική Αγορά Διανομή Προϊόντων και Υπηρεσιών Πληροφορικής
Αντικείμενο Απόφασης Γνωστοποίηση Σύμπραξης
Νομικό Πλαίσιο Άρθρο 1 ν. 703/1977
Διατακτικό Απόφασης Χορηγεί εξαίρεση 
Γνωστοποιούσα/-ες

INFO - QUEST ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Περίληψη Απόφασης  

Στις 27 Ιουλίου 2007, η εταιρεία «INFO-QUEST γνωστοποίησε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, σύμφωνα με το άρ­θρο 21 του ν. 703/77, τη ΣύμΒαση-Πλαίσιο συνερ­γασίας της με τις επιχειρήσεις που ανήκουν στο δί­κτυο καταστημάτων της (εφεξής «Συνεργάτες»), συνοδευόμενη από αίτηση χορήγησης αρνητικής πιστοποίη­σης, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του ν. 703/77 και αίτηση χορήγησης εξαίρεσης, σύμφωνα με το άρ­θρο 1 παρ. 3 του ν. 703/77. Στη συνέχεια, η INFO- QUEST προέβη, στις 28 Σεπτεμβρίου 2007, στις 30 Νοεμβρίου 2007 και στις 30 Ιανουαρίου 2008, σε τρεις συμπληρωματικές γνωστοποιήσεις, συνοδευόμενες από αιτήματα χορήγησης αρνητικής πιστοποίησης, άλλως εξαίρεσης.

Οι γνωστοποιήσεις αυτές αφορούν σε νέες Συμβάσεις οι οποίες συνήφθησαν από την INFO- QUEST με καταστήματα - Συνεργάτες της, οι οποίες ακολουθούν το ίδιο ακριβώς υπόδειγμα που χρησιμο­ποιήθηκε για τις Συμβάσεις συνεργασίας που είχαν συμπεριληφθεί στην από 27.7.07 γνωστοποίηση. Στις 11 Απριλίου 2008, η INFO-QUEST γνωστοποίησε με επιστολή της στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού Πρό­σθετες Πράξεις στις Συμβάσεις συνεργασίας που εί­χαν ήδη γνωστοποιηθεί, με τις οποίες τροποποιούνταν συγκεκριμένοι όροι των Συμβάσεων αυτών, ενώ στις 30 Απριλίου 2008 και στις 30 Ιουνίου 2008, η εται­ρεία υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού νέες γνωστοποιήσεις, συνοδευόμενες από αιτήματα έκδοσης απόφασης χορήγησης αρνητικής πιστοποίη­σης ή εξαίρεσης, οι οποίες αφορούν σε νέες Συμβά­σεις που συνήφθησαν με καταστήματα - Συνεργάτες της και ακολουθούν το προαναφερθέν υπόδειγμα, μετά την ενσωμάτωση των τροποποιήσεων που επήλθαν με τις Πρόσθετες Πράξεις των προηγούμενων Συμβά­σεων.

Σύμφωνα με τις εν λόγω γνωστοποιήσεις, η ως άνω σύμπραξη αποσκοπεί στη δημιουργία δικτύου συνεργαζομένων καταστημάτων διανομής προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Επικε­φαλής του δικτύου και κάτοχος των δικαιωμάτων βιο­μηχανικής ιδιοκτησίας είναι η Info-Quest AEBE. Για τη συμμετοχή στο δίκτυο δεν καταβάλλονται δικαιώματα δικαιόχρησης (franchise) εκ μέρους των συνεργαζομένων καταστημάτων, ενώ κάθε μέλος του δικτύου απο­τελεί ανεξάρτητη επιχείρηση.

Η INFO-QUEST αποτελεί ανώνυμη εμπορική και βιο­μηχανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της, η INFO-QUEST αποτελεί την ηγέτιδα επιχείρηση στον κλάδο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Σε σχέση με τη γνωστοποιηθείσα Σύμβαση, η σχετική αγορά περιλαμβάνει τη διανομή προϊόντων και υπηρε­σιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα και με την υπ' αριθμ. 121.ΙΙ.2000 Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην εν λόγω αγορά διακρίνονται οι εξής επιμέρους αγορές: α) παραγωγής υλικού εξοπλι­σμού πληροφορικής (hardware), β) παραγωγής λογι­σμικού (software), γ) εμπορίας με τα προαναφερθέντα προϊόντα και δ) παροχής υπηρεσιών πληροφορικής. Δεδομένου ότι η γνωστοποιηθείσα Σύμβαση αποσκο­πεί στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου κατα­στημάτων (όπως φαίνεται και από τις έδρες των ανω­τέρω αναφερομένων επιχειρήσεων-συνεργατών της INFO-QUEST), ως σχετική γεωγραφική αγορά θεωρεί­ται η ελληνική Επικράτεια.

Στην υπό εξέταση Σύμβαση μεταξύ της INFO-QUEST και του εκάστοτε Συνεργάτη προβλέπεται, μεταξύ άλ­λων, η ομοιόμορφη διαμόρφωση του καταστήματος του εκάστοτε Συνεργάτη, η προμήθεια συγκεκριμένου εξοπλισμού χαμηλού κόστους, η διαρκής εκπαίδευση και τήρηση των οδηγιών του δικτύου, η μη άσκηση πα­ρεμφερούς δραστηριότητας εκ μέρους κάθε Συνερ­γάτη, η επίτευξη στόχων πωλήσεων και η πραγματο­ποίηση τοπικής διαφήμισης. Περαιτέρω, προβλέπεται ότι η INFO-QUEST μπορεί να προτείνει ενδεικτικές τι­μές μεταπώλησης και διατηρεί το δικαίωμα, έναντι των Συνεργατών, να προτείνει μέγιστες τιμές, υπό την προ­ϋπόθεση ότι αυτές δεν ισοδυναμούν με πάγιες ή ελά­χιστες τιμές μεταπώλησης. Ακόμη, η γνωστοποιηθείσα από την INFO QUEST Σύμβαση φέρει τα βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης δικαιόχρησης (franchising). Εξ όλων των συμβατικών όρων και προβλέψεων συ­νάγεται ότι η σχέση της εταιρείας INFO QUEST με τους διανομείς της δεν είναι σχέση εμπορικής αντι­προσωπείας, αλλά σύμβαση που έχει συναφθεί μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, στην οποία μάλιστα οι δικαιοδόχοι αναλαμβάνουν τους με αυτή συνυφασμένους οικονομικούς κινδύνους. Η αιτούσα ζήτησε κατ' αρχάς από την Επιτροπή Αντα­γωνισμού τη χορήγηση της κατά το άρθρο 11 ν.703/77 πιστοποίησης ότι, με βάση τα υποβληθέντα στοιχεία, η υπό κρίση Σύμβαση δεν παραβιάζει τις δια­τάξεις των άρθρων 1 παρ. 1, 2 και 2α του ως άνω νό­μου, την έκδοση δηλαδή αρνητικής πιστοποίησης.

Ως διαπιστώνεται εκ των πραγματικών περιστατικών, το μερίδιο αγοράς της εταιρείας INFO QUEST στις επιμέρους αγορές της παραγωγής του λογισμικού (Software), της εμπορίας σε εταιρείες του λογισμικού και του εξοπλισμού για τη διαχείριση των προϊόντων (Hardware & Software) και της παροχής υπηρεσιών υποστήριξης είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Κατά συνέπεια, δεν προκύπτει ότι η εταιρεία INFO QUEST διαθέτει με­ρίδιο αγοράς ικανό, ώστε να είναι δυνατή η διαπί­στωση δεσπόζουσας θέσης της σε κάποια εκ των σχε­τικών αγορών προϊόντων ανεξάρτητα από τον ορισμό της γεωγραφικής αγοράς (πανελλαδικά ή κατά νομό). Παρέλκει, επομένως, η εξέταση της ενδεχόμενης εφαρμογής των υπόλοιπων προϋποθέσεων εφαρμο­γής του άρθρου 2 του ν.703/77. Από τα υποβληθέντα στοιχεία, επίσης, δεν προέκυψαν ενδείξεις που να αφορούν στην ενδεχόμενη εφαρμογή του άρθρου 2α του ν. 703/77.

Οι αξιολογούμενες συμβάσεις αποτελούν συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως τονίζεται ανω­τέρω, είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Η διανομή ανά περιοχές γίνεται μόνο από τους συγκεκριμένους συ­νεργάτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε συγκεκρι­μένη ο καθένας περιοχή. Οι ρήτρες αυτές είναι προ­φανώς ρήτρες παραχώρησης αποκλειστικής γεωγρα­φικής περιοχής που παραβιάζουν τις διατάξεις περί ανταγωνισμού και θεωρούνται καταρχήν υπαγόμενες στο άρθρο 1 παρ.1(γ) του ν.703/77. Από την άλλη πλευρά, οι εν λόγω συμβάσεις δεν είναι συμβάσεις ήσσονος σημασίας. Για το λόγο αυτό, δεν είναι δυ­νατή η χορήγηση αρνητικής πιστοποίησης στις ανω­τέρω συμβάσεις που έχει συνάψει η εταιρεία INFO QUEST με τους συνεργάτες της.

Ως προς τους λοιπούς όρους των συμβάσεων, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, διαπιστώνεται ότι είναι δυνατή η χορήγηση ατομικής απαλλαγής στις εν λόγω συμβάσεις.

Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού- Τμήμα Β':

α) Απορρίπτει το αίτημα για χορήγηση αρνητικής πι­στοποίησης βάσει του άρθρου 11 του ν. 703/77 στις υπό κρίσιν συμβάσεις της εταιρείας INFO QUEST με τους διανομείς της, ως έχουν τροπο­ποιηθεί και ισχύουν.

(β) Αποδέχεται το αίτημα για χορήγηση στις υπό κρίσιν συμβάσεις της εταιρείας INFO QUEST εξαίρε­σης κατ' άρθρο 1 παρ. 3 του Ν.703/77, όπως ισχύει και 2- 3 παρ.1 του Κανονισμού 2790/99 (που εφαρμόζονται αναλογικά), με δεδομένο ότι με τις συμβάσεις, ως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, επιτρέπονται πλέον οι παθητικές πωλήσεις τόσο σε διαφορετική περιοχή από αυτή που δραστηριοποιεί­ται ο εκάστοτε διανομέας όσο και σε άλλες ομά­δες πελατών (πχ. υπόλοιπους δικαιοδόχους δι­κτύου), ενώ οι υποχρεώσεις μη ανταγωνισμού μετά τη λύση των σχετικών συμβάσεων εκτείνονται πλέον μόνο στη περιοχή δραστηριότητας του εκά­στοτε συνεργάτη, δεδομένου ότι για το διάστημα αυτό απεδείχθη ότι πληρούνται αθροιστικά οι προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις.

Ένδικα Μέσα Οριστική. Δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα
Αποφάσεις ΔΕΑ -
Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!