Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, εφαρμόζουμε το πλέον σύγχρονο σύστημα ανώνυμης πληροφόρησης, μέσω του οποίου, μπορείς να μοιραστείς τις πολύτιμες πληροφορίες σου, διασφαλίζοντας απόλυτα την ανωνυμία σου.

Η εσωτερική πληροφόρηση που έχεις λόγω π.χ. της θέσης σου, μπορεί να μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε πρακτικές καρτέλ ή άλλες αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, να προχωρήσουμε τις έρευνές μας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα  και να ωφελήσουμε άμεσα την ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές, χάρη στη δική σου βοήθεια.

Εάν έχεις πληροφορίες για*:

  • νόθευση διαγωνισμών και προσφορών,
  • καθορισμό τιμών των προϊόντων/υπηρεσιών,
  • κατανομή αγοράς/ κατανομή πελατών,
  • περιορισμό ή έλεγχο της παραγωγής, των αγορών ή της τεχνικής ανάπτυξης,
  • αποκλεισμό ανταγωνιστών και προϊόντων από την αγορά κλπ.,
  • αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά από δεσπόζουσες εταιρείες που επιβάλουν αθέμιτες τιμές ή αθέμιτους όρους συναλλαγών κλπ.,
  • παραβάσεις που σχετίζονται με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από επιχειρήσεις με σημαντική διαπραγματευτική ισχύ στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού (π.χ. αναφορικά με γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά προϊόντα)

ή οποιαδήποτε πληροφορία πιστεύεις ότι θα βοηθήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο έργο της, τότε στείλε το μήνυμα σου κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο.

Εξωτερική αναφορά του ν. 4990/2022

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ο εξωτερικός δίαυλος αναφορών για παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου περί ανταγωνισμού σύμφωνα με το ν. 4990/2022.  Αν είσαι πρόσωπο του άρθρου 6 του ν. 4990/2022 (δες εδώ), μπορείς να υποβάλεις την αναφορά σου σύμφωνα με το ν. 4990/2022 στην πλατφόρμα της ΕΑ για την Ανώνυμη Παροχή Πληροφοριών, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο

Οι εξωτερικές αναφορές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4990/2022 δύνανται, επίσης, να υποβληθούν στην ΕΑ ως εξωτερικό δίαυλο αναφοράς μέσω των ακόλουθων καναλιών:

  • Προφορικά: μέσω προσωπικής συνάντησής σας με εξουσιοδοτημένο στέλεχος της Ε.Α. κατόπιν σχετικού αιτήματός σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Α. ή στην τηλεφωνική γραμμή 2108809166 (Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 έως 14:00). Στην περίπτωση αυτή, η αναφορά σας θα ηχογραφηθεί και θα μεταγραφεί πλήρως και ακριβώς σε πρακτικά, τα οποία εν συνεχεία θα ελέγξετε και θα υπογράψετε. 

Σημαντική ενημέρωση:

Στην περίπτωση που η αναφορά σου δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4990/2022 τότε είτε διαβιβάζεται στις αρμόδιες αρχές είτε αρχειοθετείται με παράλληλη σχετική ενημέρωσή σας.  Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι: 

  • Εάν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης που διώκεται αυτεπαγγέλτως τότε η αναφορά σου διαβιβάζεται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές με προηγούμενη σχετική ενημέρωσή σου. 
  • Εάν η αναφορά σου αφορά σε παράβαση των εθνικών διατάξεων περί ελεύθερου ανταγωνισμού (άρθρα 1, 1Α, 2 του ν. 3959/2011), η Ε.Α. είναι αρμόδια και μπορεί να διενεργήσει αυτεπάγγελτο έλεγχο κατά τη σειρά των προτεραιοτήτων της.

Στις παραπάνω περιπτώσεις δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις προστασίας του ν. 4990/2022. 

Περαιτέρω πληροφορίες για τις εξωτερικές αναφορές σύμφωνα με το ν. 4990/2022 μπορείς να βρεις στις Συχνές Ερωτήσεις για Εξωτερικές Αναφορές του ν. 4990/2022 (διαθέσιμες εδώ).

Η Πολιτική Προστασίας Δεδομένων για τον Εξωτερικό Δίαυλο Αναφορών της Ε.Α. είναι διαθέσιμη εδώ.

Ανώνυμη Παροχή Πληροφοριών

 

* Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, διαβάστε το έντυπο των Ψηφιακών Υπηρεσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες πρακτικές και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) μπορείτε να ανατρέξετε στη σχετική ιστοσελίδα της ΕΑ "Μάθετε για εμάς". Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα Επιείκειας, είναι διαθέσιμες εδώ.