Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022

Δελτίο Τύπου – Διεξαγωγή του DGs Meeting και του Athena Competition Law & Policy Forum στις 28 και 29 Ιουνίου 2022 στην Αθήνα

Θέμα: ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ DGs MEETING ΚΑΙ ΤΟΥ ATHENA COMPETITION LAW & POLICY FORUM ΣΤΙΣ 28 ΚΑΙ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στις 28 Ιουνίου 2022 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η εξαμηνιαία συνεδρίαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Meeting) στην οποία λαμβάνουν μέρος οι επικεφαλής των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η εξαμηνιαία συνεδρίαση των Επιτροπών Ανταγωνισμού γίνεται εκτός Βρυξελών και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να λάβει χώρα στην Αθήνα. Στη συνεδρίαση θα λάβει μέρος η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαία Επίτροπος του ΑνταγωνισμούMargrethe Vestager, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννη Λιανoύ.

Περαιτέρω, την επόμενη ημέρα, στις 29 Ιουνίου 2022, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Athena Competition Law and Policy Forum (Athena Forum) με τη συμμετοχή Προέδρων και εκπροσώπων από πλέον των 30 Αρχών Ανταγωνισμού. Το Athena Forum αποτελεί πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών ανταγωνισμού, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ευρύτερα, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί μία στρατηγική αντιμετώπισης της διεθνούς κρίσης ακρίβειας, κυρίως των μονοπωλιακών ή κλειστών ολιγοπωλιακών καταστάσεων που δημιουργούνται σε ορισμένες κομβικές διεθνείς αγορές αλλά και θεμάτων παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως η προστασία της ιδιωτικότητας από τις ψηφιακές πλατφόρμες και της δυνατότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά οικοσυστήματα, η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης κλπ. Ιδιαίτερα θα εξεταστεί πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για μία χαρτογράφηση της παγκόσμιας αλυσίδας για ειδικές κατηγορίες τροφίμων πρώτης ανάγκης για τον παγκόσμιο πληθυσμό μια και στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα δύνανται να επιλυθούν μόνο με στενή συνεργασία μεταξύ όχι μόνο των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το συνέδριο θα χαιρετίσει η Rebecca Kelly Slaughter Επίτροπός της US Federal Trade Commission, με τις δύο αρχές ανταγωνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, το Federal Trade Commission και το Antitrust Division του Department of Justice να εκπροσωπούνται στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της διεθνούς στρατηγικής της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα τελευταία δυόμισι έτη (και για πρώτη φορά στην ιστορία της), με τη δημιουργία μίας Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας, την κατάρτιση και υπογραφή 10 Μνημονίων Συνεργασίας (έχουν ήδη υπογραφεί με τις Αρχές Ανταγωνισμού της Κύπρου, της Αλβανίας, της Αρμενίας, της Β. Μακεδονίας, της Σερβίας, του Μαρόκου, ενώ επίκειται άμεσα η υπογραφή με τις Αρχές Ανταγωνισμού του Ισραήλ, της Νοτίου Αφρικής, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου), το πρόγραμμα twinning για το Μαρόκο (είναι πρώτη φορά που η χώρα μας ηγείται ενός τέτοιου προγράμματος), την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, την ανάληψη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού του συντονισμού ομάδων εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού (βιώσιμη ανάπτυξη κλπ).

Περισσότερα για τις διεθνείς συνεργασίες και δράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπορείτε να διαβάσετε στην ειδική ιστοσελίδα της.

Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

ecn20

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!