Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019

Mihaly Fazekas - Η επιστήμη των δεδομένων στην εφαρμογή της πολιτικής ανταγωνισμού: Βασικές έννοιες

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Προσωπικού: Η επιστήμη των δεδομένων στην εφαρμογή της πολιτικής ανταγωνισμού: βασικές έννοιες, Mihaly Fazekas, Επίκουρος Καθηγητής δημόσιας διοίκησης στο Central European University

Το σεμινάριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αναφορικά με τη χρήση δεδομένων στην πολιτική ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η παρουσίαση έθεσε το πλαίσιο στο οποίο η ανάλυση δεδομένων και η χρήση μεγάλων βάσεων δεδομένων (big data) μπορoύν αφενός να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν την επιλογή υποθέσεων προς διερεύνηση και τη μετέπειτα εξέταση αυτών και αφετέρου να λειτουργήσουν ως εργαλείο πολιτικής είτε κατά την εφαρμογή μεταρρυθμιστικής πολιτικής είτε κατά την αξιολόγηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών πολιτικής.

Ο ομιλητής παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα από χώρες και οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Σουηδία, Περού), οι οποίοι χρησιμοποιούν εργαλεία ανάλυσης δεδομένων  και αναφέρθηκε στην καταλληλότητα χρήσης δεδομένων από δημόσιες συμβάσεις για τον εντοπισμό καρτέλ. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στους κινδύνους που κρύβει η εμπλοκή της ανάλυσης δεδομένων στην πολιτική ανταγωνισμού εξηγώντας γιατί και πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται η ανάλυση δεδομένων κατά την άσκηση δημόσιας πολιτικής, ενώ παρουσίασε και έναν λεπτομερή οδηγό για τη δημιουργία ενός πλαισίου σχετικά με την ανάλυση δεδομένων.

Τέλος, με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο κατέδειξε πώς μπορεί  να μελετηθεί η δομή μιας αγοράς χρησιμοποιώντας την περίπτωση της  ελληνικής  αγοράς  δημοσίων συμβάσεων.

Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

ecn20

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!