Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

Νικόλαος Βέττας - Trends in the Greek Economy, Digital Markers and Priorities for Competition Policy

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Προσωπικού από τον κ. Νικόλαο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ, Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η παρουσίαση κάλυψε με ιδιαίτερα παραστατικό και κατανοητό τρόπο για όλο το προσωπικό τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μετά την κρίση και πώς αυτές αλληλεπιδρούν με την εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού, δίνοντας έμφαση σε αναδυόμενους τομείς της οικονομίας (R&D, ψηφιακές αγορές).

Κύριος στόχος της παρουσίασης ήταν να εξηγήσει την υφιστάμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όπως αυτή αποτυπώνεται από βασικά μακροοικονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της κρίσης οι επενδύσεις στη χώρα είχαν αισθητά μειωθεί, ενώ η ανεργία είχε αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Την τελευταία πενταετία η ανεργία σταδιακά αποκαθίσταται αλλά παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Αντίστοιχα και οι επενδύσεις εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. H παρουσίαση έθεσε το ζήτημα των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας με το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής το 2018 υπό το πρίσμα της εξάλειψης του δημοσιονομικού ελλείμματος με διάφορα μέτρα (φόροι, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, δημόσιες δαπάνες) όπως και του εμπορικού ελλείμματος με μείωση των εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών, της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, της ανάκαμψης της οικονομίας και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Εν συνεχεία παρουσιάστηκε μία οπτική της ελληνικής οικονομίας σε μακροχρόνιο επίπεδο μέσω της διαχρονικής εξέλιξης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (το οποίο αυξήθηκε σημαντικά κατά την εισαγωγή του ευρώ και στην περίοδο μετά), του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (το οποίο μετά την είσοδο του ευρώ ανέβηκε σημαντικά αλλά έπειτα έπεσε κατακόρυφα) καθώς και των επιχειρηματικών επενδύσεων (οι οποίες παραμένουν χαμηλές στην Ελλάδα).

Ακολούθως, παρουσιάστηκαν οικονομικοί δείκτες και στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο, για μια πιο σφαιρική άποψη της οικονομίας, ενώ αναλύθηκε ειδικά το επίκαιρο θέμα των πληρωμών μέσω καρτών, η χρήση των οποίων εμφάνισε σημαντική αύξηση μετά το 2015, η οποία συνεχίστηκε και την περίοδο 2016-2018 αλλά με μειούμενο ρυθμό καθώς και το θέμα των κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος συρρικνώθηκε δραματικά λόγω της κρίσης. Επίσης, αναφέρθηκαν, ειδικώς, ο τομέας της ενέργειας, των επενδύσεων στη βιομηχανία (manufacturing).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον ομιλητή στην καινοτομία (innovation) μέσω στοιχείων για την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D). Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η καινοτομία στην Ελλάδα παραμένει χαμηλή παρότι το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στην έρευνα είναι σημαντικό και τα αποτελέσματα που παρουσιάζουν υψηλής ποιότητας. Επίσης, εμφανίζεται σημαντική υστέρηση στις δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάλυση των ψηφιακών αγορών. Αρχικά παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες και εξελίξεις σε ενωσιακό επίπεδο και ακολούθως τέθηκαν οι προοπτικές και οι προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα. Ειδικότερα έγινε αναφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των αγορών αυτών από πλευράς οικονομικής ανάλυσης λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, καθώς και στα ζητήματα της εναρμόνισης της πολιτικής ανταγωνισμού στον ψηφιακό τομέα, στην καινοτομία και σε θέματα του διαδικτυακού εμπορίου. Ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους συμμετέχοντες να θέτουν σειρά ερωτήσεων.

Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

ecn20

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!