Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019

Στέφανος Χαρακτινιώτης - Η εξέλιξη της νομολογίας στη μετά INTEL εποχή

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Προσωπικού από τον κ. Σ. Ι. Χαρακτινιώτη, Λέκτορα Παν/μίου Αιγαίου, Δικηγόρο.

Εκπαιδευτικό εσωτερικό σεμινάριο στα στελέχη της  Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ)  πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα της Ολομέλειας της  ΕΑ με θέμα την εξέλιξη της νομολογίας στην μετά Intel εποχή από τον κ. Σ. Ι. Χαρακτινιώτη, Λέκτορα Παν/μίου Αιγαίου και Δικηγόρο.

Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου κύκλου σεμιναρίων για την ενίσχυση της εσωτερικής επιμόρφωσης του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της ΕΑ σχετικά με θέματα που εμβαθύνουν σε οικονομικά και νομικά ζητήματα της εφαρμογής του δικαίου του ανταγωνισμού.

Κύριος στόχος της παρουσίασης ήταν να αναδείξει κατά πόσον το  κριτήριο του εξίσου αποτελεσματικού ανταγωνιστή (ΑΕC test) μετά την έκδοση της απόφασης Intel (C-413/14) αποτελεί πανάκεια ή μέρος μια ευρύτερης εργαλειοθήκης στη διάθεση των αρχών ανταγωνισμού. Αναφέρθηκαν ιδίως επιμέρους ζητήματα όπως αν οι αρχές ανταγωνισμού είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν ποσοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων στο ανταγωνισμό κατά την αξιολόγηση συμπεριφορών του 102 ΣΛΕΕ ή αν χρήζουν ίδιας αντιμετώπισης οι συμφωνίες αποκλειστικότητας και οι  εκπτώσεις πίστης ή άλλες παροχές αποκλειστικότητας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την έκδοση νέων αποφάσεών της καθώς και Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) και κατά περίπτωση των εθνικών δικαστηρίων τους το τελευταίο διάστημα 2018 – 2019. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την νομολογία Intel, η οποία δεν καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή για τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού του AEC test και τη διαφοροποίηση αυτών ως προς τις συμφωνίες αποκλειστικότητας και ως προς εκπτώσεις πίστης.

Τέλος, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις επί των ανωτέρω θεμάτων σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε σχέση με την πρακτική της ΕΑ, η οποία ήδη το αντιμετωπίζει σε υποθέσεις ενώπιον της.

Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

ecn20

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!