Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου - Απόφαση για παράταση δέσμευσης

Θέμα: Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την άρση ή την παράταση της δέσμευσης A.1 – Α.1.1 που προβλέπεται στην υπ’ αριθ. 650/2017 Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δυνάμει του όρου Α.1.2 της ίδιας Απόφασης.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού («ΕΑ») συνεδρίασε στις 22 Οκτωβρίου 2019 για να αξιολογήσει, κατόπιν σχετικής Εισήγησης,[1] την αποτελεσματικότητα της δέσμευσης A.1 – Α.1.1  που προβλέπεται στην υπ’ αριθ. 650/2017 Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά νωπού αγελαδινού γάλακτος, προκειμένου να αποφανθεί υπέρ της άρσης ή της παράτασης αυτής, δυνάμει του όρου Α.1.2 των δεσμεύσεων, για ακόμα δύο (2) έτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ως άνω δέσμευση, οι εταιρίες ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ και ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ ανέλαβαν να αγοράζουν (απευθείας ή μέσω τρίτων) νωπό αγελαδινό γάλα από κάθε παραγωγό γάλακτος – κτηνοτρόφο, με τον οποίο είχαν συνεργασία κατά την 21.10.2017 στους Νομούς Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Πέλλας, Φλώρινας, Καβάλας, Ξάνθης, Γρεβενών, Πιερίας και Χαλκιδικής με ελάχιστη εγγυημένη τιμή, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου[2]. Η δέσμευση αυτή καταλαμβάνει και όσους παραγωγούς γάλακτος είχαν συνεργασία την 21.10.2017 με οποιαδήποτε εκ των δύο εταιριών, αλλά η συνεργασία αυτή διεκόπη, ανυπαιτίως, από τους παραγωγούς, και τυχόν έχει επανεκκινήσει. Σε κάθε περίπτωση, κάθε μία από τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ και ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ διατηρεί τη δυνατότητα να προσφέρει υψηλότερες τιμές.

Με την υπ’ αριθ. 697/2019 Απόφαση της, η οποία εκδόθηκε την 18η Δεκεμβρίου 2019, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε Ολομέλεια, ομόφωνα, αποφάσισε:  

Α. Την παράταση της ισχύος της δέσμευσης A.1 – Α.1.1 που προβλέπεται στην Απόφαση 650/2017 για ένα ακόμα έτος, ήτοι από την 21.10.2019 έως την 20.10.2020. Με τη λήξη του έτους, κατά την οποία ισχύει η ως άνω δέσμευση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα προβεί σε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της δέσμευσης αυτής και των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά, και θα αποφανθεί υπέρ της άρσης της, ή της παράτασης της ως άνω δέσμευσης για χρονικό διάστημα όχι πέραν του ενός έτους.

Β. Την εκκίνηση έλεγχου συμμόρφωσης επί της εφαρμογής της ως άνω δέσμευσης από τις εταιρίες ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ και ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ.

 

[1] Βλ. σχετικά και Δελτίο Τύπου της ΕΑ 6η Σεπτεμβρίου τ.ε., διαθέσιμο από  https://www.epant.gr/enimerosi/deltia-typou/item/737-deltio-typou-aksiologisi-tis-apotelesmatikotitas-tis-desmefsis-gia-tin-elaxisti-eggyimeni-timi-parago­goy­.­ht­ml.

[2] Για τον υπολογισμό της ελάχιστης εγγυημένης τιμής λαμβάνεται υπόψη η μέση σταθμισμένη τιμή ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η μέση σταθμισμένη τιμή κάθε αγοράστριας (ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ και ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ) προς κάθε κτηνοτρόφο.

Μοιραστείτε το

Σχετικές Δημοσιεύσεις

  • Απόφαση 769/2022

    Λήψη απόφασης επί της γνωστοποίησης συγκέντρωσης κατ’ άρθρο 6 παρ. 1 έως 3 του ν. 3959/2011, που αφορά στην απόκτηση από την εταιρεία «ΔΕΛΤΑ Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Τροφίμων Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (με διακριτικό τίτλο «ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Μονοπρόσωπη Α.Ε.»), αποκλειστικού ελέγχου επί της εταιρείας με την επωνυμία «Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιός Ανώνυμη Εμπορική Εισαγωγική και εξαγωγική Εταιρεία, τροφίμων και ποτών» (με διακριτικό τίτλο «Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιός Α.Ε.»).

  • Απόκτηση από την ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Μονοπρόσωπη Α.Ε, 100% θυγατρική της VIVARTIA HOLDINGS AE., αποκλειστικού ελέγχου επί της εταιρείας ΔΑΝΙΗΛ Σ. ΓΚΑΤΕΝΙΟ & ΥΙΟΣ ΑΕ

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    (άρθρο 6 παρ. 6 του Ν. 3959/2011, όπως ισχύει)

  • Δελτίο Τύπου - Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με άρση ή παράταση δέσμευσης

    Θέμα: Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την άρση ή την παράταση της δέσμευσης A.1 – Α.1.1 που προβλέπεται στην υπ’ αριθ. 650/2017 Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δυνάμει του όρου Α.1.2 της ίδιας Απόφασης 

  • Δελτίο Τύπου - Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας δεσμεύσεων ΔΕΛΤΑ & ΜΕΒΓΑΛ

    Θέμα: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της δέσμευσης για την ελάχιστη εγγυημένη τιμή παραγωγού που προβλέπεται στην Απόφαση 650/2017 της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά νωπού αγελαδινού γάλακτος (A.1 – Α.1.1), προκειμένου η Επιτροπή, δυνάμει του όρου Α.1.2 της ίδιας Απόφασης, να αποφανθεί υπέρ της άρσης ή της παράτασης της ως άνω δέσμευσης.

  • Απόφαση 697/2019

    Λήψη απόφασης επί της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της δέσμευσης A.1 – Α.1.1 που προβλέπεται στην Απόφαση 650/2017 της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά νωπού αγελαδινού γάλακτος, προκειμένου η Επιτροπή, δυνάμει του όρου Α.1.2 της ίδιας Απόφασης, να αποφανθεί υπέρ της άρσης ή της παράτασης της ως άνω δέσμευσης.

  • Απόφαση 515/2011

    Λήψη απόφασης επί της προηγούμενης γνωστοποίησης κατ’ άρθρο 4β ν.703/77, όπως ισχύει, της απόκτησης ελέγχου του ομίλου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ-ΜΕΒΓΑΛ-ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από τον όμιλο «VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ.».

  • Δελτίο Τύπου - Εξέταση προηγούμενης γνωστοποίησης συγκέντρωσης επιχειρήσεων

    Θέμα: Εξέταση προηγούμενης γνωστοποίησης της συγκέντρωσης επιχειρήσεων που αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου της εταιρίας ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. από την εταιρία ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. και μέλη της οικογένειας Χατζάκου

  • Δελτίο Τύπου - Έγκριση συγκέντρωσης με επιβολή όρων και προϋποθέσεων

    Θέμα: Έγκριση της συγκέντρωσης επιχειρήσεων που αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου της εταιρίας ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. από την εταιρία ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. και μέλη της οικογένειας Χατζάκου με την επιβολή όρων και προϋποθέσεων (διορθωτικών μέτρων)

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα

Για οικονομικά θέματα:
210 8809308,140,110

Πρωτόκολλο:
210 8809100 (καθημερινά εκτός ΣΚ, από τις 8 πμ έως τις 2 μμ)
protokolo(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2026 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε;

Aκολουθήστε μας...