Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου - Εξέταση της πρότασης δεσμεύσεων της εταιρίας "ΝΤΙΑΤΖΕΟ ΕΛΛΑΣ"

Θέμα: Εξέταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πρότασης δεσμεύσεων της εταιρίας «ΝΤΙΑΤΖΕΟ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΠΟΤΩΝ» στο πλαίσιο διερεύνησης αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για τυχόν παραβάσεις των άρθρων 1 και 2 των Ν. 3959/2011 και 703/1977, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις επιμέρους αγορές αλκοολούχων ποτών.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, για να εξετάσει – κατόπιν σχετικής εισήγησης - τις προτεινόμενες, από την εταιρία «ΝΤΙΑΤΖΕΟ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΠΟΤΩΝ» (ΝΤΙΑΤΖΕΟ), δεσμεύσεις, στην εμπορική της πολιτική, που αφορούν τις πιθανολογούμενες, κατά το άρθρο 25 παρ. 6 του Ν. 3959/2011, παραβάσεις, των άρθρων 1 και 2 των Ν. 3959/2011 και 703/1977, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει εάν η υποβληθείσα πρόταση δεσμεύσεων της εταιρίας ΝΤΙΑΤΖΕΟ είναι σύμφωνη με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπ’ αριθ. 588/2014, ως προς τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία αποδοχής δεσμεύσεων, επί των ακόλουθων πιθανολογούμενων κατά τη σχετική εισήγηση προβλημάτων ανταγωνισμού, που προέκυψαν από συγκεκριμένες εμπορικές πολιτικές της εταιρίας, στις επιμέρους αγορές αλκοολούχων ποτών ουίσκι και τζιν, για το κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης:

  1. υπηρεσίες «ανώνυμης ζήτησης (pouring)», οι οποίες συνίστανται στην κατ’ αποκλειστικότητα διάθεση ποτού DIAGEO σε πελάτες των σημείων επιτόπιας κατανάλωσης που παραγγέλλουν, χωρίς αναφορά στο σήμα, απλά/σκέτα ποτά ή/και κοκτέιλς ή/και στην κατ’ αποκλειστικότητα διάθεση ποτών που παρασκευάζονται με βάση προϊόντα της ΝΤΙΑΤΖΕΟ και τα οποία τυχόν προσφέρει δωρεάν το κατάστημα στους τελικούς καταναλωτές, και
  2. υπηρεσίες «εμφάνισης και εικόνας (marketing & visibility)», οι οποίες συνίστανται, μεταξύ άλλων, στο «στρώσιμο τραπεζιού» (table setting) με την κατ’ αποκλειστικότητα τοποθέτηση στο τραπέζι ποτού της εταιρίας ΝΤΙΑΤΖΕΟ κατά την προετοιμασία των τραπεζιών των καταστημάτων επιτόπιας κατανάλωσης, στην κατ’ αποκλειστικότητα «προβολή φιαλών» της εταιρίας ΝΤΙΑΤΖΕΟ στο πίσω μέρος του μπαρ (back bar visibility), καθώς και στην παροχή και τοποθέτηση κατασκευών, φυλλαδίων, στολών για το προσωπικό του καταστήματος και άλλων υποστηρικτικών υλικών της εταιρίας ΝΤΙΑΤΖΕΟ.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι προτεινόμενες από την εταιρία ΝΤΙΑΤΖΕΟ δεσμεύσεις στην εμπορική της πολιτική, επιλύουν αποτελεσματικά, με ευχέρεια και για ικανό χρονικό διάστημα, τα πιθανολογούμενα προβλήματα ανταγωνισμού οδηγώντας σε άμεση αποκατάσταση των συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στις εν λόγω αγορές.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Μοιραστείτε το / Share it

Διεύθυνση

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434
Αθήνα

Επικοινωνία

210 8809100
contact@epant.gr

Copyright

Copyright © 2021 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!