Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου – ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΔΥΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ

Θέμα: ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΔΥΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος Διδυμοποίησης (Twinning) «Renforcement des capacités institutionnelles du Conseil de la Concurrence du Royaume du Maroc»Renforcement des capacités institutionnelles du Conseil de la Concurrence du Royaume du Marocπρογράμματος Διδυμοποίησης (Twinning) «Renforcement des capacités institutionnelles du Conseil de la Concurrence du Royaume du Maroc» για την ενίσχυση των θεσμικών ικανοτήτων του Συμβουλίου Ανταγωνισμού του Βασιλείου του Μαρόκου (“Conseil de la Concurrence du Royaume du Maroc”) σηματοδοτήθηκε με την τελετή λήξης της 12ης Δεκεμβρίου 2023 στο Ραμπάτ με θέμα «Μαρόκο, Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία: μία επιτυχημένη συνεργασία στο δίκαιο και την οικονομία του ανταγωνισμού; Συνέδριο λήξης του Προγράμματος Αδελφοποίησης Μαρόκου-ΕΕ»

Η τελετή λήξης αποτέλεσε μια ευκαιρία να παρουσιαστούν τα κύρια επιτεύγματα αυτού του επιτυχημένου έργου, ιδίως σε θέματα κατάρτισης του δικαστικού σώματος και των εισηγητών του Συμβουλίου Ανταγωνισμού, καθώς και εργαστηρίων συζήτησης με σημαντικούς παράγοντες του ανταγωνιστικού οικοσυστήματος, ιδίως πανεπιστήμια, μέσα ενημέρωσης και δικηγόρους. Η επιτυχής συνεργασία αφήνει επίσης πίσω της μια σημαντική νομική υποδομή με τη μορφή μιας πλατφόρμας/βάσης δεδομένων που περιέχει ανάλυση της σημαντικότερης νομολογίας των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και των νομοθετικών και νομολογιακών εξελίξεων στο δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ (Digesta).

Την τελετή τίμησαν με την εναρκτήρια ομιλία τους οι Εξοχότατοι Πρέσβεις της ΕΕ, Ελλάδας, Πολωνίας και Ιταλίας στο Μαρόκο.

Οι Πρόεδροι των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού των χωρών μελών της ΕΕ, κ. Ιωάννης Λιανός για την Ελλάδα και κ. Roberto Rusticelli για την Ιταλία και ο Αντιπρόεδρος της Πολωνικής Αρχής Ανταγωνισμού κ. Daniel Mankowski εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνισμού του Βασιλείου του Μαρόκου κ. Ahmed Rahhou εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ποιότητα αυτής της συνεργασίας, η οποία γνώρισε σημαντικά επιτεύγματα και η οποία έθεσε τα θεμέλια για μελλοντική διμερή συνεργασία με τις αρχές ανταγωνισμού που συμμετείχαν σε αυτήν την αδελφοποίηση, με σκοπό την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της έργο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Ιωάννης Λιανός παρουσίασε τη βάση δεδομένων της ευρωπαϊκής νομολογίας για το δίκαιο του ανταγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει τις αποφάσεις των αρχών ανταγωνισμού, οι οποίες κατέστησαν τελεσίδικες, καθώς και τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από τα αρμόδια δικαστήρια της ΕΕ για το θέμα αυτό.

Οι επικεφαλής των συνιστωσών του έργου κ. Gianluca Sepe για την Ιταλία και κ. Agnieszka Ciucias για την Πολωνία παρουσίασαν τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων που αναλήφθηκαν με έμφαση στην εκπαίδευση και τη ρυθμιστική σύγκλιση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ανταγωνισμού του Βασιλείου του Μαρόκου κ. Mohamed Abouelaziz εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των δραστηριοτήτων και τόνισε τη σημασία της λειτουργίας εντός του οικοσυστήματος ανταγωνισμού.

Η Επιτόπια Σύμβουλος Διδυμοποίησης κ. Βασιλική Σύλβια Καμπαλούρη επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν ήταν η απόρροια μιας ουσιαστικής σχέσης συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης προς το συμφέρον της δικαιούχου χώρας και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία να στηρίξει το Βασίλειο του Μαρόκου ως χώρα μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών του Βασιλείου του Μαρόκου κ. Oussama Chellaf συνεχάρη όλες τις ομάδες για τη δέσμευση και τον επαγγελματισμό τους και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αδελφοποίησης αποτελεί πρότυπο για την αποτελεσματική χρήση των πόρων.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Ιωάννης Λιανός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανταγωνισμού του Βασιλείου του Μαρόκου για το όραμά του και επεσήμανε ότι η συνεργασία μέσω του προγράμματος αδελφοποίησης ήταν μια πραγματικά εμπλουτιστική εμπειρία και ότι η διμερής συνεργασία με το Συμβούλιο Ανταγωνισμού του Βασιλείου του Μαρόκου θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε το 2022 με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Την τελετή λήξης υποστήριξαν οι Διευθύνσεις Διεθνών Σχέσεων της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Συμβουλίου Ανταγωνισμού του Μαρόκου με τη συμμετοχή των αντίστοιχων Διευθυντριών κ. Μαίρης Χαμηλού και κ. Maria Sbai Idrissi στην τελετή λήξης.

Περισσότερα για τις διεθνείς συνεργασίες και δράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπορείτε να διαβάσετε στην ειδική ιστοσελίδα της.

Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!