Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου – Έκθεση Πεπραγμένων του 2022 της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Θέμα: Η Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το έτος 2022

Η Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το έτος 2022 παρουσιάζει το έργο και τις δράσεις της Επιτροπής για μία εξαιρετικά απαιτητική χρονιά που σημαδεύτηκε από την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας.  

Από την συνέχιση της προσπάθειας για την εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία είχε ήδη αρχίσει το 2019, την ολοκλήρωση ερευνών και κλαδικών μελετών και την έναρξη νέων, την ψηφιακή αναβάθμιση και τον οργανωτικό ανασχηματισμό της Επιτροπής, την έναρξη δημόσιων διαβουλεύσεων και τη διεξαγωγή τηλε-ημερίδων, καθώς και την έκδοση μιας σειράς σημαντικών αποφάσεων, το έργο της Επιτροπής για το έτος 2022 διακρίνεται για τον πλουραλισμό και την καινοτομία του παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και τις προκλήσεις ιδίως λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Κατά το 2022 ενισχύθηκε η εργαλειοθήκη της ΕΑ και αναπτύχθηκαν καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως η νέα διάταξη για την χαρτογράφηση αγορών που εισήχθη στο αρ. 14 του ν. 3959/2011 και επιτρέπει στην ΕΑ να μελετά τις συνθήκες ανταγωνισμού σε οποιαδήποτε αγορά ή κλάδο της οικονομίας, όταν αυτό απαιτηθεί για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της, η δημιουργία του Sandbox Βιώσιμης Ανάπτυξης η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 ύστερα από δημόσια διαβούλευση και η εισαγωγή ενός νέου άρθρου, του άρθρου 1Α στον ν. 3959/2011 που αποτελεί μία περαιτέρω κομβική μεταρρύθμιση και καινοτομία του Ελληνικού δικαίου ανταγωνισμού και στοχεύει σε πρακτικές που αποσκοπούν: (α) στην πρόσκληση, εξαναγκασμό ή παροχή κινήτρων με οποιονδήποτε τρόπο από μία επιχείρηση σε μία άλλη επιχείρηση να συμμετέχει ή να συμβάλλει σε σύμπραξη μεταξύ ανταγωνιστών η οποία έχει ως αντικείμενο την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού, και (β) στη γνωστοποίηση (ενδεχομένως με δημόσια αναγγελία) μελλοντικών προθέσεων της επιχείρησης για την τιμολόγηση των προϊόντων της (price signalling).

Τα αποτελέσματα του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το έτος 2022 αποδεικνύουν την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η διοίκηση και το προσωπικό της Επιτροπής. 

Η Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το 2022 έχει ως «θέμα» αυτό του Πληθωρισμού και του Δικαίου του Ανταγωνισμού. Στη σχετική Ενότητα της Έκθεσης έχουν συνεισφέρει o Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Benoît Cœuré και η Επίτροπος της Αρχής Ανταγωνισμού της Νοτίου Αφρικής, κα Doris Τshepe.

Τα κυριότερα επιτεύγματα της ΕΑ για το 2022

epitevmata 2022

Την Έκθεση Πεπραγμένων του έτους 2022 της ΕΑ μπορείτε να την κατεβάσετε σε PDF και να την διαβάσετε εδώ.

Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

ecn20

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!