Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου – Τροποποίηση και Επέκταση Δεσμεύσεων Αναχύτευσης Αλουμινίου

Θέμα: Επανεξέταση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η εταιρεία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» δυνάμει της υπ’ αριθ. 682/2019 Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να αποφασιστεί η τυχόν επέκταση ή διακοπή των εν λόγω δεσμεύσεων.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), με την υπ’ αριθ. 812/2023 ομόφωνη Απόφασή της, κατόπιν σχετικής Εισήγησης και της Ακροαματικής Διαδικασίας, αποφάσισε:την άρση των Δεσμεύσεων υπό Α), Β), Δ) και Ε), της υπ’ αριθ. 682/2019 προηγούμενης Απόφασης της ΕΑ. Ως προς την δέσμευση Γ), κατόπιν της διαδικασίας επανεξέτασης, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ υποχρεούται να διατηρήσει την παροχή υπηρεσιών αναχύτευσης καθαρών απορριμμάτων αλουμινίου για τις ανάγκες των υφιστάμενων και φερέγγυων πελατών της ΕΠΑΛΜΕ, εφόσον τηρούνται οι μεταξύ τους εμπορικές συμφωνίες, σε ποσοστό 50% επί της παραγωγής του χυτηρίου που παρασχέθηκε κατά το έτος 2018 αναφοράς, της υπ’ αριθ. 682/2019 Απόφασης της ΕΑ (ήτοι σε 12.859 τόνους). Η νέα διαμορφωμένη υπό  Γ) δέσμευση θα έχει ισχύ 2 ετών σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 682/2019 Απόφασης της ΕΑ, διάστημα το οποίο κρίνεται πρόσφορο και αναλογικό για τους σκοπούς της παρούσας υπόθεσης ενώ με την λήξη της ως άνω διάρκειας η δέσμευση θα παύσει αυτοδικαίως και οριστικά να ισχύει.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης, κατόπιν της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων δεσμεύσεων, των συνθηκών ανταγωνισμού, αποφασίστηκε η άρση των Δεσμεύσεων υπό Α), Β), Δ) και Ε) της υπ’ αριθ. 682/2019 Απόφασης της ΕΑ,  δεδομένου ότι οι δεσμεύσεις υπό Α), Β), Δ) , αφορούν ούτως η άλλως σε αμιγώς αποχή από καταχρηστικές πρακτικές, ούτως η άλλως απαγορευμένες δυνάμει των άρθρων 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ και άρα δεν έχουν αυτοτελές δεσμευτικό περιεχόμενο, ενώ για την Ε) παρέλκει οποιαδήποτε περαιτέρω αξιολόγηση, καθώς η υποχρέωση ενημέρωσης των πελατών της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ/ΕΠΑΛΜΕ τηρήθηκε. Ως προς την δέσμευση Γ) συνεκτιμήθηκαν από την ΕΑ : i) η απουσία σημαντικής και οριστικής  μεταβολής των συνθηκών αγοράς υπό την έννοια της απουσίας πραγματικής και οριστικής εισόδου νέου ανταγωνιστή-χυτηρίου και της δημιουργίας εναλλακτικής λύσης για τις επιχειρήσεις διέλασης, ii) η διαφαινόμενη μελλοντική δραστηριοποίηση σημαντικού πελάτη της ΕΠΑΛΜΕ iii) η σταδιακή στροφή ενός έτερουσημαντικού πελάτη της ΕΠΑΛΜΕ προς πιθανές εναλλακτικές λύσεις όπως εταιρείες/χυτήρια του εξωτερικού ως τάση διεύρυνσης της αγοράς και iv) η εκφρασμένη βούληση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ να προβεί σε επέκταση της συνολικής δυναμικότητας του συγκεκριμένου χυτηρίου αλουμινίου προς πλήρωση των σχετικών στόχων μείωσης των άμεσων και έμμεσων εκπομπών ρύπων στην παραγωγή αλουμινίου για την προστασία του περιβάλλοντος και άρα κρίνεται η διατήρηση στο ήμισυ της παραγωγής του έτους αναφοράς της σχετικής υπό Γ) δέσμευσης και για διάστημα 2 ετών, ως αναλογική και προσήκουσα.

Μοιραστείτε το / Share it

Επικοινωνία

Κότσικα 1Α & Πατησίων
10434, Αθήνα
210 8809100
contact(@)epant.gr

Κοινωνικά δίκτυα

Copyright

Copyright © 2024 Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Θέλετε να ενημερώνεστε; Want to be updated?

Aκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα!
Follow us on Social Media!