Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου - Έρευνα για παράλειψη γνωστοποίησης στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Θέμα: Έρευνα για παράλειψη γνωστοποίησης και πρόωρης πραγματοποίησης πράξης συγκέντρωσης που αφορούσε στην δημιουργία κοινής επιχείρησης από τις εταιρείες ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ  και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ στην ελληνική αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 08 Ιανουαρίου 2021 για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, επί της αυτεπάγγελτης έρευνας για παράλειψη γνωστοποίησης και πρόωρης πραγματοποίησης πράξης συγκέντρωσης που αφορά στη δημιουργία κοινής επιχείρησης από τις εταιρίες ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με την επωνυμία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες-ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α..Ε.»  στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με την εισήγηση, δεν στοιχειοθετείται επαρκώς κατά νόμο η κρίσιμη υπαιτιότητα εκ μέρους των μετόχων της κοινής επιχείρησης ΔΕΗ - ΤΕΡΝΑ στην παρούσα υπόθεση για τη συγκεκριμένη παράληψη υποχρέωσης και άρα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις παράβασης της παράληψης γνωστοποίησης. Ως εκ τούτου προτείνεται να μην επιβληθεί στις υπόχρεες εταιρίες ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, πρόστιμο συμμετέχουσες στη δημιουργία κοινής επιχείρησης, κατά το άρθρο 4β παρ. 4 του ν. 703/1977, όπως ίσχυε κατά τον κρίσιμο χρόνο, για την παράβαση της μη γνωστοποίησης, και κατά το άρθρο 9 παρ. 1 του ν. 3959/2011, όπως ισχύει, και το άρθρο 4ε παρ. 1 του ν. 703/1977, όπως ίσχυε κατά τον κρίσιμο χρόνο, για την παράβαση της πρόωρης πραγματοποίησης της εν λόγω συγκέντρωσης.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των μερών.