Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου - Διεθνές συνέδριο με θέμα "Κοινή ιδιοκτησία, αλληλοσυνδεόμενες διευθύνσεις και ανταγωνισμός"

Θέμα: Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα “Κοινή ιδιοκτησία, αλληλοσυνδεόμενες διευθύνσεις και ανταγωνισμός»

Μία σειρά κορυφαίων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων του εξωτερικού, σε συνεργασία με το Journal of Competition Law & Economics (JCLE), διοργανώνουν, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής ανταγωνισμού, ένα διεθνές ψηφιακό συνέδριο με το θέμα “Κοινή ιδιοκτησία, αλληλοσυνδεόμενες διευθύνσεις και ανταγωνισμός: μια διατλαντική προοπτική / Common ownership, interlocking directorates & competition: a transatlantic perspective”

Στόχος του συνεδρίου είναι η συζήτηση από νομικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες καθώς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), των υπαρχόντων στοιχείων και των επιπτώσεων στον ανταγωνισμό για τις περιπτώσεις που υπάρχουν κοινοί θεσμικοί επενδυτές ή οικογενειακά funds τα οποία διαθέτουν κοινή ιδιοκτησία σε διαφορετικές ανταγωνιστικές κυρίως επιχειρήσεις ή υπάρχουν αλληλοσυνδεόμενες διευθύνσεις σε αυτές, που χωρίς ενδεχομένως να οδηγούν στον έλεγχο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, επιτρέπουν την άσκηση αποφασιστικής επιρροής σε αυτές, με τη δυνατότητα αντι-ανταγωνιστικών αποτελεσμάτων.

Η κοινή ιδιοκτησία από θεσμικούς επενδυτές (ή κοινά οικογενειακά funds) έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων στην αντιμονοπωλιακή κοινότητα τα τελευταία χρόνια (Βλ. σχετικά εδώ). Οι στρατηγικές διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου που εφαρμόζουν οι θεσμικοί επενδυτές, μπορούν να οδηγήσουν, σε ορισμένους τομείς, στη συγκέντρωση της χρηματοοικονομικής ιδιοκτησίας, με πιθανά αποτελέσματα αντίθετα προς τον ανταγωνισμό. Ένα συνδεόμενο ζήτημα είναι αυτό της αλληλοσύνδεσης διευθύνσεων (interlocking directorates) μεταξύ ανταγωνιστικών εταιρειών (εταιρείες που μοιράζονται εταιρικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου). Ενώ στις ΗΠΑ, το τμήμα 8 του νόμου Clayton απαγορεύει ρητά την αλληλοσύνδεση διευθύνσεων μεταξύ ανταγωνιστικών εταιρειών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει αντίστοιχη απαγόρευση (εκτός από την Ιταλία στον χρηματοπιστωτικό τομέα). Το θολό αυτό επιχειρηματικό τοπίο που προκύπτει από την κοινή ιδιοκτησία και τις αλληλοσυνδεόμενες διευθύνσεις ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στον ανταγωνισμό.

Στο συνέδριο θα συζητηθεί η ανάγκη ή μη παρέμβασης των αρχών ανταγωνισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ στα παραπάνω ζητήματα με την ανάλυση ερωτημάτων όπως:

• Ποια είναι η έκταση της κοινής ιδιοκτησίας και των αλληλοσυνδέσεων διευθύνσεων στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη;
  • Εμπειρικές μελέτες για τον αντίκτυπό τους στον ανταγωνισμό;
  • Σε ποιο βαθμό είναι εξοπλισμένος ο νόμος περί ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση πιθανών αντιανταγωνιστικών ζητημάτων;

Στο συνέδριο συμμετέχουν εκτός από τους κυριότερους ακαδημαϊκούς από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, η αρμόδια τομεακή Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι νυν και πρώην Επικεφαλείς Οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Βρετανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η πρώην επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για θέματα ανταγωνισμού στις ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, μεταξύ άλλων.

Το συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, είναι ανοιχτό στο κοινό και μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας μέσω τεχνολογίας Live Streaming από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην διεύθυνση www.epant.gr/en/jcle-conference την Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου και ώρες 4μ.μ. έως 8μ.μ.  Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου.