Πληθωρισμός, Πληθωρισμός Απληστίας και Δίκαιο του Ανταγωνισμού

Πληθωρισμός, Πληθωρισμός Απληστίας και Δίκαιο του Ανταγωνισμού

Having trouble displaying this message?

 Click here to view it online

sima_epant_2.png

SAVE THE DATE

Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023

16:00 - 18:00


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Συνοπτική παρουσίαση

 

Σε όποια χώρα της Ευρώπης κι αν ζείτε, πιθανότατα αντιμετωπίζετε επί του παρόντος ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με το κόστος διαβίωσης, που τροφοδοτούνται από τον πληθωρισμό. Το ΔΝΤ αποκάλυψε ότι ο πληθωρισμός στην ΕΕ οφείλεται σε αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων κατά περίπου 45%, στις τιμές των εισαγωγών κατά 40% και σε μισθολογικές αυξήσεις κατά 25%. Η ιδέα της εκμετάλλευσης του πληθωρισμού για τη δημιουργία υπερκέρδους είναι πλέον γνωστή ως πληθωρισμός απληστίας. Η Christine Lagarde, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι Αρχές Ανταγωνισμού να εξετάζουν αυτές τις πρακτικές. Άλλοι, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, αναφέρουν ότι «οι εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους δεν συμβάλλουν επί του παρόντος σημαντικά στον πληθωρισμό».


Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στόχος είναι να αναλυθεί το θέμα του πληθωρισμού, του πληθωρισμού απληστίας και του δίκαιου του ανταγωνισμού, σχετικά με τι μπορούν να κάνουν οι αρχές ανταγωνισμού σε σχέση με αυτό το φαινόμενο, καθώς το δίκαιο του ανταγωνισμού πρέπει τελικά να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.


Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το περίπτερο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί κατά το πρώτο μέρος στα αγγλικά και κατά το δεύτερο μέρος στα ελληνικά, θα είναι ανοιχτό στο κοινό μέσω ζωντανής μετάδοσης (Live Streaming) και προσβάσιμο μέσω του ιστοτόπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη διεύθυνση: www.epant.gr/inflation

 

To πρόγραμμα του διαδικτυακού σεμιναρίου είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

Find us on Χ (Twitter)