Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015

Απόφαση 605/2015

Λήψη απόφασης επί προηγούμενης γνωστοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1-3 του ν. 3959/2011, της συγκέντρωσης που προκύπτει από την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της εταιρίας «ΚΡΟΝΟΣ Ν. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ Α.Ε.Β.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (δ.τ. ΚΡΟΝΟΣ Ν. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ Α.Ε.Β.Ε.) από την εταιρία «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» (δ.τ. ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Γ.Ε.)

Απόφαση 605/2015
Αρχείο Απόφασης (PDF) Απόφαση 605/2015
Ημ/νία Έκδοσης Απόφασης 6η Μαρτίου 2015
Αριθμός ΦΕΚ  
Σχετική Αγορά Είδη Αγοράς Σούπερ-Μάρκετ
Αντικείμενο Απόφασης Συγκέντρωση Επιχειρήσεων
Νομικό Πλαίσιο Φάση ΙΙ (άρθρο 8 παρ. 6 ν. 3959/2011)
Διατακτικό Απόφασης Εγκρίνει
Γνωστοποιούσα/-ες ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ελεγχόμενη/-ες ΚΡΟΝΟΣ Ν. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ Α.Ε.Β.Ε.
Περίληψη Απόφασης  

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια, με την υπ’ αριθ. 605/2015 ομόφωνη απόφασή της, ενέκρινε, κατ’ άρθρο 8 παρ. 6 εδάφιο β΄ του ν. 3959/2011, τη γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Γ.Ε., επί της εταιρίας ΚΡΟΝΟΣ Ν. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

Στην αγορά λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ σε επίπεδο διανομής, η έρευνα επικεντρώθηκε στο Ν. Αχαΐας, και ειδικότερα στους δήμους Πατρέων, Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου, και έγινε ανάλυση ανά ταχυδρομικό κώδικα (Τ.Κ.) προκειμένου να ελεγχθούν διεξοδικά οι συνθήκες ανταγωνισμού από την πλευρά του καταναλωτή σε τοπικό επίπεδο. Στις περιοχές όπου διαπιστώθηκε υψηλός βαθμός συγκέντρωσης, εξετάστηκε η τοπική αγορά που ορίζεται ως γεωγραφικός κύκλος με κέντρο το κάθε επιμέρους κατάστημα-στόχο ανά Τ.Κ. και με ακτίνα απόστασης περίπου 10’ με το αυτοκίνητο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές ανταγωνιστικές πιέσεις που ασκούνται σε κάθε κατάστημα-στόχο από την άποψη των εναλλακτικών πηγών προμήθειας του καταναλωτή.

Από τη διερεύνηση δεν προέκυψε ότι η ως άνω συγκέντρωση θα περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές της λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ στο νομό Αχαΐας και στην αγορά εφοδιασμού ειδών σούπερ μάρκετ στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Με την απόφασή της, η Επιτροπή έκρινε ότι η ως άνω συγκέντρωση συμβιβάζεται με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επηρεαζόμενες αγορές και μπορεί, για το λόγο αυτό, να εγκριθεί.
Ένδικα Μέσα Οριστική. Δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα.
Αποφάσεις ΔΕΑ -